Domowe przysmaki dla psów - cz. 1

Przekąski powinny stanowić jedynie 10% pożywienia psa. Zdrowy pies to pies sprawny fizycznie. Jednak prawie każdy pies jest żarłokiem bez ograniczeń. Taurus jest miłośnikiem smakołyków i zje wszystko. Nie przeszkadza mu to, że jest ograniczany. Miłość psa wybucha, gdy tylko dotknie kawałka suszonej ryby. Ryba jest miłością mojego życia, a ja jestem tylko ręką, która trzyma rzadkie klejnoty. Choć nie znosi chodzenia przy nodze, nie opuszcza mojego boku. Nagle zna wszystkie komendy! Nawet te komendy, na które normalnie reaguje przechyleniem głowy i spojrzeniem w stylu "ale o to ci chodzi?". Jak można odmówić mu tej chwili szczęścia, gdy ryba chrupie w pysk psa!

Przysmaki, jak to przysmaki, często nie mogą być jedzone bez nadzoru. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy kupujemy gotowe smakołyki. Nie mamy zbyt dużej kontroli nad ich składem, wartością odżywczą czy kalorycznością. Zdarzają się produkty, które mają piękne etykiety. To niestety wciąż rzadkość na polskim rynku. Na razie wolę odkrywać świat na własną rękę i tworzyć własne psie rarytasy. Wbrew pozorom możliwości jest tak wiele. Proste smakołyki to kawałki duszonego indyka, ryby czy słodkiej marchewki, a także jabłko i duszone brokuły.

Od jakiegoś czasu wypróbowujemy pomysły na psie smakołyki wykonane z Bazelem. Mamy wiele przepisów, niektóre bardziej skomplikowane niż inne. Te smakołyki są również świetne jako przekąski podczas szkolenia. Pozytywne szkolenie kładzie duży nacisk na moc smacznych nagród. Musisz upewnić się, że smakołyki są zdrowe i niskokaloryczne w tym tempie. Wspaniałą rzeczą w domowych smakołykach jest to, że można je urozmaicić w diecie i nadać nowe smaki, aby zachwycić psa. Nie jemy codziennie dokładnie tego samego.

Przepis na klopsiki dla psa

Oto przepis na klopsiki z marchewką. Baywatch i jego psi przyjaciele przetestowali i zatwierdzili ten przepis. Jest prosty, nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wiedzy kulinarnej. Psia radość jest nie do zastąpienia!

  • 150g chudej mielonej wołowiny (może być też indyk, jeśli pies nie ma alergii na drób).
  • 100g surowej marchewki
  • 200g bardzo miękko ugotowanego ryżu (dobrze jeśli jest brązowy).
  • Kilka gałązek z koperkiem lub innym ziołem
  • 2 całe jajka

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Nie musisz robić gładkiej masy. Wystarczy, że składniki będą dobrze połączone. Z tej masy możemy następnie formować małe kulki. Przygotowuje się je o średnicy około 1-2 cm. To jest na raz do psiego pyska. Kulki pieczemy w temperaturze 180 C przez 25-30 min, lub do momentu, gdy będą głęboko pachnące i brązowe. Bajtek w naszym przypadku pełni rolę minutnika. Pilnuje piekarnika, gdy kulki zaczynają pachnieć. Kulki będą miękkie, jeśli będą pieczone krócej. Im bardziej chrupiące kulki, tym lepiej, ale będą też łatwiejsze do zjedzenia. Możesz zrobić nieco większe kulki, jeśli nie masz cierpliwości. Pamiętaj, aby odpowiednio dostosować czas pieczenia.

Mamy jeszcze kilka przepisów, nad którymi pracujemy, którymi podzielimy się już wkrótce! Zachęcamy do zrobienia klopsików w międzyczasie.

Autor

Ambroży fusion

opis autora