Ambroży fusion
opis autora
Ptasie jaja są nieodłącznym elementem psiej diety już od czasów starożytnych. Uważane są za najlepszy pokarm dostępny z natury. Istnieje wiele błędnych przekonań dotyczących jaj i diety psów. Jednym z najczęstszych pytań jest "Czy psy mogą jeść jajka?".
Tak. Można je przygotować na wiele sposobów, w tym ugotowane na twardo, na miękko lub na surowo. Niektóre psy je uwielbiają.
Przeciwnicy jajek twierdzą, że jajka mają wysoką zawartość cholesterolu i mogą powodować niedobory witamin. Przez zwolenników jajka uważane są za bombę odżywczą i witaminową. Są jednym z najlepszych i najbardziej pożywnych pokarmów, jakimi możesz karmić swojego pupila.
Kilka jaj tygodniowo nie spowoduje żadnych problemów dla średniej wielkości psa. W rzeczywistości może to być wręcz korzystne dla jego zdrowia. Jeśli twój zwierzak nie wykazuje oznak niestrawności, jajka mogą być dodane do jego diety bez obaw.
Jajko jest symbolem życia. Nie tylko jest symbolem nowego życia, ale także ze względu na swoją wszechstronność. Jajka są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Są doskonałym źródłem białka i mają wysoki poziom strawności. Są bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy i składniki odżywcze, w tym witaminy A, B oraz D3 i E. Zawierają również niacynę i biotynę, a także żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe. Żółtko jest jednak najbogatszym źródłem choliny, która jest niezbędna do rozpraszania i emulgowania cholesterolu w organizmie.
W jajku wyróżnia się trzy źródła substancji bioaktywnych. Są one zupełnie różne pod względem budowy, składu chemicznego i struktury. Składa się ono w 58% z białka oraz w 30% z żółtka, w 11% ze skorupki i w 1% z błon podskorupowych. Białko jest głównie źródłem aminokwasów, lizozymu, cystatyny i innych niezbędnych składników odżywczych. Żółtko jest bogate w fosfolipidy, immunoglobuliny i fosfowitynę. Skorupa jest bogata w składniki mineralne. Standardowe jajko kurze w rozmiarze L waży 56g i zawiera 78 kcal. 62% kalorii w jajku pochodzi z tłuszczu, 36% pochodzi z białka, a 2% z węglowodanów.
Jajko o wadze 56 g zawiera 7 g białka. Większość tego białka znajduje się w białku, a mniej w żółtku. Frakcja białkowa jest głównym źródłem białka w jajku, gdyż ma dwukrotnie większą masę niż frakcja żółtkowa.
Białko jaja składa się z wody (około 88%), białka (około 11%) oraz niewielkich ilości węglowodanów i składników mineralnych (po około 1-1%). Białko jaja jest najbardziej wartościowe biologicznie dla psów i innych zwierząt. Dla starszych psów z bolesnym zanikiem mięśni (sarkopenia) białko jaj jest lekkostrawne.
Jaja są również jednym z najbogatszych źródeł aminokwasów, które są budulcem białka. Ustalono międzynarodowe normy wartości odżywczej białka jajecznego, które opierają się na jego składzie i proporcjach aminokwasów egzogennych. (Więcej informacji w tabeli poniżej).
Aktywność antybakteryjna jest również cechą białka jaj. Jest ono szczególnie ważne dla tej funkcji, ponieważ zawiera lizozym, awidynę i inhibitory różnych enzymów.
Awidyna, która jest główną glikoproteiną w części białkowej, wchodzi w skład tzw. naturalnej warstwy ochronnej zawartości jajka. Stanowi ona zaledwie 0,05% białka jajka. Żywieniowcy zwrócili na nią uwagę przede wszystkim dlatego, że wiąże biotynę, która jest niezbędna do rozwoju wielu mikroorganizmów. Z tego względu uważana jest za naturalny środek przeciwbakteryjny. Każda z czterech podjednostek awidyny ma miejsce wiążące biotynę. Właśnie dlatego opiekunowie powinni unikać podawania surowych jaj swoim pupilom (więcej szczegółów w dalszej części artykułu).
Alexander Fleming w 1922 roku odkrył lizozym w białku jajka. Ma on silne właściwości antybakteryjne i chroni jajko przed inwazją drobnoustrojów. Jest obficie dostępny w białku jajka. Lizozym stanowi 3,5% zawartości białka w białku jaja kurzego. Te cenne właściwości zostają zachowane, gdy lizozym jest usuwany z jaj. Dzięki temu jest on bardzo przydatny nie tylko w konserwacji żywności, ale także w medycynie i weterynarii do leczenia wielu chorób wirusowych i bakteryjnych. Lizozym może być stosowany w medycynie do leczenia infekcji bakteryjnych i łagodzenia bólu, a także do zapobiegania białaczce i innym rozrostom nowotworowym.
Żółtko jest źródłem składników odżywczych dla rozwijającego się biologicznie zarodka. Jest jednym z najbardziej strawnych bio-składników odżywczych występujących w przyrodzie, jednak jaja mogą być wykorzystywane w żywieniu psów. Nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytyna, cholina, ksantofile i witaminy to ważne składniki żółtka jaj. Połowa masy żółtka składa się z wody, a połowa z suchej masy. Zawarte w żółtku fosfolipidy działają prozdrowotnie na wątrobę, trzustkę. Oczy są chronione przed promieniowaniem UVA, zwyrodnieniem siatkówki i plamki przez pigmenty żółtka. Dodatek żółtka jajka do codziennej diety psów i kotów to pyszny smakołyk. Wpływa pozytywnie na stan i kondycję skóry, sierści oraz ogólny stan zdrowia zwierzęcia.
Około 60% suchej masy żółtka stanowią lipidy. W ich skład wchodzi 62% triacylogliceroli i 33% fosfolipidów. Zawartość cholesterolu wynosi poniżej 5%. Jaja są bogate w kwasy tłuszczowe, szczególnie typu n-3, które są niezbędne do rozwoju i utrzymania zdrowia całego organizmu. Lipidy jaj są niskie w tłuszczach nasyconych (SFA), a wysokie w jedno- i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (więcej informacji w tabeli poniżej).
Kwasy te są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju szczeniąt. Kwasy te są ważne dla psów seniorów i rekonwalescentów. Kwasy te są ważne w utrzymaniu prawidłowej funkcji mózgu u starszych zwierząt oraz prawidłowego widzenia. Należy pamiętać, że funkcjonowanie błon komórkowych jest zależne od kwasu z grupy n-6. Niedobór może prowadzić do zaburzeń skórnych. Kwas palmitynowy, kwas stearynowy i inne podstawowe nasycone kwasy tłuszczowe występują w jajach. Hipercholesterolemiczne działanie kwasu palmitynowego wynika z obecności kwasu stearynowego, natomiast pozostałe są biologicznie obojętne. Dominujący udział kwasu nienasyconego wynika z obecności (18:1, n-9), oraz stosunkowo dużej ilości linolowego (18:2, n-6). Należy zaznaczyć, że jaja są bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych, a-linolenowego (18:3, n-3), oraz jego pochodnej dokozaheksaenowego (22:6, N-3), które w innych pokarmach występują w znacznie mniejszych ilościach. Kwasy te są niezbędne w diecie psów zaprzęgowych i innych psów sportowych.
Lecytyna jest głównym fosfolipidem występującym w tłuszczu żółtka. Jest ona niezbędna do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Cholina jest częścią lecytyny występującej w jajach. Jest to substancja podobna do witaminy ze względu na swoje znaczenie biologiczne. Cholina jest niezbędna do regeneracji wątroby. Jest również ważna dla regeneracji wątroby. U psów wykazano choroby zwyrodnieniowe, takie jak choroby wątroby, serca i naczyń krwionośnych z powodu fosfolipidów. Udział lecytyny w prawidłowym funkcjonowaniu układów nerwowych jest jedną z najważniejszych kwestii. Lecytyna, która jest źródłem choliny i wchodzi w skład warstw mielinowych włókien nerwowych, stymuluje układ nerwowy, zwiększając zdolność koncentracji, zapamiętywania itd. Żółtko jest bogatym źródłem choliny. Jedno jajko może zawierać jej aż 280mg, głównie w postaci fosfatydylocholiny. W przypadku psów ilość choliny niezbędna do sprawnego funkcjonowania wynosi 50 mg na kilogram masy ciała dla szczeniąt i 25 dla dorosłych. Wykazano, że suplementacja choliną poprawia u psów uczenie się i pamięć w dłuższym okresie czasu. Badania na zwierzętach wykazały, że upośledzenie pamięci spowodowane starzeniem się może być opóźnione, jeśli matka spożywa cholinę w czasie ciąży.
Cholesterol jest najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jaj kurzych. Średnie żółtko zawiera około 210mg cholesterolu (12 mg/g). Możliwe jest obniżenie cholesterolu w jajach o 25% przy zastosowaniu metod hodowlanych i biologicznych lub zmianie sposobu karmienia kur. Domowa Zielononóżka kuropatwiana jest jedną z ras kur, która znosi jaja o niższej zawartości cholesterolu, około 150 mg. Jak już wspomnieliśmy, jaja kurze zawierają dużo choliny i lecytyny. Pomaga to zrównoważyć szkodliwe działanie cholesterolu. Wykazano, że fosfatydylocholina zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelicie. Cholesterol wchłonięty przez naczynia krwionośne nie jest szkodliwy, ponieważ lecytyna działa jak emulgator. Wiąże się z cząsteczkami cholesterolu i zapobiega ich przyczepianiu się do ścian naczyń.
Ksantofile. Kolor żółtka jest ważną cechą jaj dobrych handlowo. Jest ona wynikiem działania ksantofili. Konkretnie odpowiadają za to luteina i zeaksantyna, czyli karotenoidy, w które żółtko jajka jest bardzo bogate. Działają one jako antyoksydanty i pigmenty pomocnicze w fotosyntezie. Dzięki temu chronią komórkę, a zwłaszcza chloroplasty przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki biorą udział w procesach starzenia. Skutkiem tego jest między innymi zmniejszenie liczby komórek w organizmie. Zaleca się, aby stare psy spożywały antyoksydanty, takie jak karotenoidy. Luteina jest bardziej polarna niż inne karotenoidy ze względu na obecność grup hydroksylowych w obrębie pierścienia węglowego. Chociaż nie jest przekształcana w witaminę A, ostatnie badania wykazały, że ma silne właściwości antyoksydacyjne. Wywołując serię reakcji, wolne rodniki mogą uszkadzać i atakować struktury DNA, białek i związków lipidowych, z których zbudowane są błony komórkowe. Te błony i składnik lipoprotein są chronione przez luteinę, substancję rozpuszczalną w tłuszczach. Na strukturę i funkcjonowanie oka wpływają ksantofile z jaj, takie jak luteina czy zeaksantyna. Są one niezbędne w utrzymaniu zdrowia oczu, szczególnie u psów cierpiących na postępującą utratę wzroku. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem centralnej plamki, natomiast dominuje w częściach obwodowych. Związki te gromadzą się w warstwie włókien nerwowych. Wykazano, że psy mogą wchłaniać luteinę z diety. Limfocyty krwi pobierają wtedy luteinę. Badania wykazały, że psy mogą odnieść korzyści z suplementacji diety zeaksantyną i luteiną. Poprawia to widzenie i gęstość plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko rozwoju związanej z wiekiem choroby plamki żółtej (AMD). Średnia zawartość luteiny w żółtku jaja wynosi 1,58 mg/100g. Jaja ekologiczne mają wyższą zawartość luteiny i zeaksantyny niż jaja od kur z chowu klatkowego.
Jajko jest bogatym źródłem wielu witamin, oprócz witaminy C. Witamina A jest niezbędna dla wzroku. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu. Bierze również udział w procesie rozmnażania. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i skóry. Jest ważna dla metabolizmu tkanki kostnej. Niedobory witaminy A są najczęściej związane z problemami z oczami u psów. Może powodować utratę wagi, zaburzenia rozrodcze oraz uszkodzenia skóry i sierści. Młode psy, którym podaje się niski poziom tej witaminy, znane są również z problemów z układem kostnym. Witamina A w jajkach występuje głównie w postaci retinolu oraz w mniejszych ilościach - estrów retinylu. W 100 gramach żółtka można znaleźć 600 ug witaminy A.
Kolejnym ważnym składnikiem jaj jest witamina E. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów i występuje w znacznych ilościach w żółtku (3,5 mg/100g). Jaja są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B1, B2, witaminy B6, witaminy B12 i biotyny.
Witamina B7, znana również jako biotyna, jest rozpuszczalna w wodzie. Jest częścią grupy witamin B. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja kurzego w 1936 roku. W kolejnych latach wyodrębniono ją z wątroby bydlęcej, mleka i drożdży. Biotyna jest witaminą, która jest syntetyzowana przez florę bakterii jelitowych. Jej niedobór nie jest często obserwowany. U psów cierpiących na niedobór biotyny może wystąpić wypadanie włosów, włosy suche i łamliwe, włosy tłuste i o nieprzyjemnym zapachu. Uważa się, że niedobór biotyny jest spowodowany przez awidynę, która tworzy kompleks z biotyną i uniemożliwia jej wchłanianie. Awidyna jest więc inhibitorem biotyny. Utworzony kompleks jest stabilny w szerokim zakresie pH (2-10,5), ale awidyna staje się niestabilna w środowisku kwaśnym i zasadowym, co prowadzi do jej dysocjacji. Awidyna aktywnie wiąże się z biotyną, gdy jest ona obecna w surowym jaju. Jednak jej zdolność do wiązania się z biotyną zanika po ugotowaniu jajka w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Wchłanianie przez organizm jest całkowicie hamowane przez awidynę wiążącą się z biotyną. Do badania wpływu biotyny z diety na zdrowie ludzi i zwierząt laboratoryjnych wykorzystano badania na szczurach. Canidy nie były przedmiotem takich badań. Niedobór biotyny został potwierdzony u zwierząt laboratoryjnych, które były karmione dietą niskotłuszczową z dodatkiem surowego białka jaj. Objawy te zniknęły po trzech miesiącach spożywania pokarmów bogatych w biotynę. Zaobserwowano normalny wzrost i gojenie się zapalenia skóry. Uważa się, że surowe białka jaj są zdrowe, ponieważ mają pH 1-2. W ten sposób awidyna nie jest wystarczająco aktywowana po dotarciu do żołądka. Czy kiedykolwiek zaobserwowałeś, jak nasze zwierzęta domowe spożywają jajka? Najpierw zlizują białko, a następnie żółtko. Białko awidyny jest wtedy w stanie dotrzeć do żołądka jako pierwsze. Chociaż opóźnienie w dotarciu biotyny do żołądka jest krótkie, może być wystarczające do aktywacji awidyny. Dlatego właśnie surowe jajko jest w większości przypadków nieszkodliwe dla psów i przywraca blask zmatowiałej sierści. Jeśli jednak nadal nie jesteś przekonany, podaj psu puste jajko z usuniętym białkiem. Zaleca się gotowanie jajka przez co najmniej minutę przed włożeniem go do pyska psa. Należy pamiętać, że psy muszą jeść dużo jaj dziennie, aby rozwinął się u nich niedobór biotyny. Pamiętajmy też, że całe jajka są bogatym źródłem biotyny, więc jeśli pies zje jedno całe jajko, to nie jest to problem. Biotyna nie znajduje się tylko w jajkach. Występuje również w wątrobie wołowej, sardynkach i drożdżach.
Jakie składniki mineralne znajdują się w jajach i jajkach? Prawie wszystkie z nich. Można w nich znaleźć makroelementy, takie jak wapń, magnez i fosfor, a także pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, cynk i miedź. Jajka są jednym z niewielu pokarmów, które zawierają naturalny jod lub selen. Całe jaja mają więcej wapnia niż mięso i taką samą ilość fosforu. Najlepsze źródło biodostępnego wapnia znajduje się w skorupkach jaj poddanych obróbce termicznej i zmielonych. Skorupki jaj zawierają fosfor i miedź, a także żelazo, mangan (molibden), siarkę, cynk, selen i stront. Stront ma dwojakie działanie: hamuje osteoklasty (komórka wytwarzająca kości) i stymuluje aktywność osteoblastów (komórka tworząca kości). Mączka jajeczna zawiera średnio 38,6% wapnia, oraz 0,96% fosforu. Jest ważnym składnikiem psiego menu, ponieważ pomaga zbilansować wapń i fosfor w diecie psa opartej na mięsie.
Psy mogą jeść jajka w każdej postaci. Ze względu na swoją wielofunkcyjność, jaja kurze są jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Powinny być włączone do diety psów. Są cennym źródłem prozdrowotnych składników odżywczych. Jajka mogą być stosowane we wspomaganiu i zapobieganiu niektórym nowotworom, chorobom tkanki łącznej, chorobom neurodegeneracyjnym oraz chorobom układu krążenia, infekcjom, chorobom oczu i innym schorzeniom. Aby Twój pies był szczęśliwy i zdrowy, warto podawać mu kilka jaj tygodniowo. Kurze jajko to naturalna multiwitamina, którą mogą przyjmować nasze czworonogi. Zawiera ono również wszystkie niezbędne aminokwasy.
opis autora
Interesuje cię wiedza związana z zielarstwem i ziołolecznictwem? Chcesz dowiedzieć się więcej o naturalnych sposobach walki z pospolitymi chorobami? Czy po prostu interesuje cię zdrowy tryb życia i to jak zdrowo się odżywiać? Wszystko to i wiele więcej znajdziesz na naszej stronie. Serdecznie zapraszamy!