Fakty i mity na temat jajka w diecie psa

Ptasie jaja są nieodłącznym elementem psiej diety już od czasów starożytnych. Uważane są za najlepszy pokarm dostępny z natury. Istnieje wiele błędnych przekonań dotyczących jaj i diety psów. Jednym z najczęstszych pytań jest "Czy psy mogą jeść jajka?".

Tak. Można je przygotować na wiele sposobów, w tym ugotowane na twardo, na miękko lub na surowo. Niektóre psy je uwielbiają.

Przeciwnicy jajek twierdzą, że jajka mają wysoką zawartość cholesterolu i mogą powodować niedobory witamin. Przez zwolenników jajka uważane są za bombę odżywczą i witaminową. Są jednym z najlepszych i najbardziej pożywnych pokarmów, jakimi możesz karmić swojego pupila.

Kilka jaj tygodniowo nie spowoduje żadnych problemów dla średniej wielkości psa. W rzeczywistości może to być wręcz korzystne dla jego zdrowia. Jeśli twój zwierzak nie wykazuje oznak niestrawności, jajka mogą być dodane do jego diety bez obaw.

Co znajduje się w jajku?

Jajko jest symbolem życia. Nie tylko jest symbolem nowego życia, ale także ze względu na swoją wszechstronność. Jajka są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Są doskonałym źródłem białka i mają wysoki poziom strawności. Są bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy i składniki odżywcze, w tym witaminy A, B oraz D3 i E. Zawierają również niacynę i biotynę, a także żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe. Żółtko jest jednak najbogatszym źródłem choliny, która jest niezbędna do rozpraszania i emulgowania cholesterolu w organizmie.

W jajku wyróżnia się trzy źródła substancji bioaktywnych. Są one zupełnie różne pod względem budowy, składu chemicznego i struktury. Składa się ono w 58% z białka oraz w 30% z żółtka, w 11% ze skorupki i w 1% z błon podskorupowych. Białko jest głównie źródłem aminokwasów, lizozymu, cystatyny i innych niezbędnych składników odżywczych. Żółtko jest bogate w fosfolipidy, immunoglobuliny i fosfowitynę. Skorupa jest bogata w składniki mineralne. Standardowe jajko kurze w rozmiarze L waży 56g i zawiera 78 kcal. 62% kalorii w jajku pochodzi z tłuszczu, 36% pochodzi z białka, a 2% z węglowodanów.

Białko z jajka w diecie psa

Jajko o wadze 56 g zawiera 7 g białka. Większość tego białka znajduje się w białku, a mniej w żółtku. Frakcja białkowa jest głównym źródłem białka w jajku, gdyż ma dwukrotnie większą masę niż frakcja żółtkowa.

Białko jaja składa się z wody (około 88%), białka (około 11%) oraz niewielkich ilości węglowodanów i składników mineralnych (po około 1-1%). Białko jaja jest najbardziej wartościowe biologicznie dla psów i innych zwierząt. Dla starszych psów z bolesnym zanikiem mięśni (sarkopenia) białko jaj jest lekkostrawne.

Jaja są również jednym z najbogatszych źródeł aminokwasów, które są budulcem białka. Ustalono międzynarodowe normy wartości odżywczej białka jajecznego, które opierają się na jego składzie i proporcjach aminokwasów egzogennych. (Więcej informacji w tabeli poniżej).

Aktywność antybakteryjna jest również cechą białka jaj. Jest ono szczególnie ważne dla tej funkcji, ponieważ zawiera lizozym, awidynę i inhibitory różnych enzymów.

Awidyna, która jest główną glikoproteiną w części białkowej, wchodzi w skład tzw. naturalnej warstwy ochronnej zawartości jajka. Stanowi ona zaledwie 0,05% białka jajka. Żywieniowcy zwrócili na nią uwagę przede wszystkim dlatego, że wiąże biotynę, która jest niezbędna do rozwoju wielu mikroorganizmów. Z tego względu uważana jest za naturalny środek przeciwbakteryjny. Każda z czterech podjednostek awidyny ma miejsce wiążące biotynę. Właśnie dlatego opiekunowie powinni unikać podawania surowych jaj swoim pupilom (więcej szczegółów w dalszej części artykułu).

Alexander Fleming w 1922 roku odkrył lizozym w białku jajka. Ma on silne właściwości antybakteryjne i chroni jajko przed inwazją drobnoustrojów. Jest obficie dostępny w białku jajka. Lizozym stanowi 3,5% zawartości białka w białku jaja kurzego. Te cenne właściwości zostają zachowane, gdy lizozym jest usuwany z jaj. Dzięki temu jest on bardzo przydatny nie tylko w konserwacji żywności, ale także w medycynie i weterynarii do leczenia wielu chorób wirusowych i bakteryjnych. Lizozym może być stosowany w medycynie do leczenia infekcji bakteryjnych i łagodzenia bólu, a także do zapobiegania białaczce i innym rozrostom nowotworowym.

Psy uwielbiają żółtko jajka

Żółtko jest źródłem składników odżywczych dla rozwijającego się biologicznie zarodka. Jest jednym z najbardziej strawnych bio-składników odżywczych występujących w przyrodzie, jednak jaja mogą być wykorzystywane w żywieniu psów. Nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytyna, cholina, ksantofile i witaminy to ważne składniki żółtka jaj. Połowa masy żółtka składa się z wody, a połowa z suchej masy. Zawarte w żółtku fosfolipidy działają prozdrowotnie na wątrobę, trzustkę. Oczy są chronione przed promieniowaniem UVA, zwyrodnieniem siatkówki i plamki przez pigmenty żółtka. Dodatek żółtka jajka do codziennej diety psów i kotów to pyszny smakołyk. Wpływa pozytywnie na stan i kondycję skóry, sierści oraz ogólny stan zdrowia zwierzęcia.

Około 60% suchej masy żółtka stanowią lipidy. W ich skład wchodzi 62% triacylogliceroli i 33% fosfolipidów. Zawartość cholesterolu wynosi poniżej 5%. Jaja są bogate w kwasy tłuszczowe, szczególnie typu n-3, które są niezbędne do rozwoju i utrzymania zdrowia całego organizmu. Lipidy jaj są niskie w tłuszczach nasyconych (SFA), a wysokie w jedno- i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (więcej informacji w tabeli poniżej).

Kwasy te są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju szczeniąt. Kwasy te są ważne dla psów seniorów i rekonwalescentów. Kwasy te są ważne w utrzymaniu prawidłowej funkcji mózgu u starszych zwierząt oraz prawidłowego widzenia. Należy pamiętać, że funkcjonowanie błon komórkowych jest zależne od kwasu z grupy n-6. Niedobór może prowadzić do zaburzeń skórnych. Kwas palmitynowy, kwas stearynowy i inne podstawowe nasycone kwasy tłuszczowe występują w jajach. Hipercholesterolemiczne działanie kwasu palmitynowego wynika z obecności kwasu stearynowego, natomiast pozostałe są biologicznie obojętne. Dominujący udział kwasu nienasyconego wynika z obecności (18:1, n-9), oraz stosunkowo dużej ilości linolowego (18:2, n-6). Należy zaznaczyć, że jaja są bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych, a-linolenowego (18:3, n-3), oraz jego pochodnej dokozaheksaenowego (22:6, N-3), które w innych pokarmach występują w znacznie mniejszych ilościach. Kwasy te są niezbędne w diecie psów zaprzęgowych i innych psów sportowych.

Lecytyna jest głównym fosfolipidem występującym w tłuszczu żółtka. Jest ona niezbędna do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Cholina jest częścią lecytyny występującej w jajach. Jest to substancja podobna do witaminy ze względu na swoje znaczenie biologiczne. Cholina jest niezbędna do regeneracji wątroby. Jest również ważna dla regeneracji wątroby. U psów wykazano choroby zwyrodnieniowe, takie jak choroby wątroby, serca i naczyń krwionośnych z powodu fosfolipidów. Udział lecytyny w prawidłowym funkcjonowaniu układów nerwowych jest jedną z najważniejszych kwestii. Lecytyna, która jest źródłem choliny i wchodzi w skład warstw mielinowych włókien nerwowych, stymuluje układ nerwowy, zwiększając zdolność koncentracji, zapamiętywania itd. Żółtko jest bogatym źródłem choliny. Jedno jajko może zawierać jej aż 280mg, głównie w postaci fosfatydylocholiny. W przypadku psów ilość choliny niezbędna do sprawnego funkcjonowania wynosi 50 mg na kilogram masy ciała dla szczeniąt i 25 dla dorosłych. Wykazano, że suplementacja choliną poprawia u psów uczenie się i pamięć w dłuższym okresie czasu. Badania na zwierzętach wykazały, że upośledzenie pamięci spowodowane starzeniem się może być opóźnione, jeśli matka spożywa cholinę w czasie ciąży.

Cholesterol jest najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jaj kurzych. Średnie żółtko zawiera około 210mg cholesterolu (12 mg/g). Możliwe jest obniżenie cholesterolu w jajach o 25% przy zastosowaniu metod hodowlanych i biologicznych lub zmianie sposobu karmienia kur. Domowa Zielononóżka kuropatwiana jest jedną z ras kur, która znosi jaja o niższej zawartości cholesterolu, około 150 mg. Jak już wspomnieliśmy, jaja kurze zawierają dużo choliny i lecytyny. Pomaga to zrównoważyć szkodliwe działanie cholesterolu. Wykazano, że fosfatydylocholina zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelicie. Cholesterol wchłonięty przez naczynia krwionośne nie jest szkodliwy, ponieważ lecytyna działa jak emulgator. Wiąże się z cząsteczkami cholesterolu i zapobiega ich przyczepianiu się do ścian naczyń.

Ksantofile. Kolor żółtka jest ważną cechą jaj dobrych handlowo. Jest ona wynikiem działania ksantofili. Konkretnie odpowiadają za to luteina i zeaksantyna, czyli karotenoidy, w które żółtko jajka jest bardzo bogate. Działają one jako antyoksydanty i pigmenty pomocnicze w fotosyntezie. Dzięki temu chronią komórkę, a zwłaszcza chloroplasty przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki biorą udział w procesach starzenia. Skutkiem tego jest między innymi zmniejszenie liczby komórek w organizmie. Zaleca się, aby stare psy spożywały antyoksydanty, takie jak karotenoidy. Luteina jest bardziej polarna niż inne karotenoidy ze względu na obecność grup hydroksylowych w obrębie pierścienia węglowego. Chociaż nie jest przekształcana w witaminę A, ostatnie badania wykazały, że ma silne właściwości antyoksydacyjne. Wywołując serię reakcji, wolne rodniki mogą uszkadzać i atakować struktury DNA, białek i związków lipidowych, z których zbudowane są błony komórkowe. Te błony i składnik lipoprotein są chronione przez luteinę, substancję rozpuszczalną w tłuszczach. Na strukturę i funkcjonowanie oka wpływają ksantofile z jaj, takie jak luteina czy zeaksantyna. Są one niezbędne w utrzymaniu zdrowia oczu, szczególnie u psów cierpiących na postępującą utratę wzroku. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem centralnej plamki, natomiast dominuje w częściach obwodowych. Związki te gromadzą się w warstwie włókien nerwowych. Wykazano, że psy mogą wchłaniać luteinę z diety. Limfocyty krwi pobierają wtedy luteinę. Badania wykazały, że psy mogą odnieść korzyści z suplementacji diety zeaksantyną i luteiną. Poprawia to widzenie i gęstość plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko rozwoju związanej z wiekiem choroby plamki żółtej (AMD). Średnia zawartość luteiny w żółtku jaja wynosi 1,58 mg/100g. Jaja ekologiczne mają wyższą zawartość luteiny i zeaksantyny niż jaja od kur z chowu klatkowego.

Witaminy

Jajko jest bogatym źródłem wielu witamin, oprócz witaminy C. Witamina A jest niezbędna dla wzroku. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu. Bierze również udział w procesie rozmnażania. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i skóry. Jest ważna dla metabolizmu tkanki kostnej. Niedobory witaminy A są najczęściej związane z problemami z oczami u psów. Może powodować utratę wagi, zaburzenia rozrodcze oraz uszkodzenia skóry i sierści. Młode psy, którym podaje się niski poziom tej witaminy, znane są również z problemów z układem kostnym. Witamina A w jajkach występuje głównie w postaci retinolu oraz w mniejszych ilościach - estrów retinylu. W 100 gramach żółtka można znaleźć 600 ug witaminy A.

Kolejnym ważnym składnikiem jaj jest witamina E. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów i występuje w znacznych ilościach w żółtku (3,5 mg/100g). Jaja są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B1, B2, witaminy B6, witaminy B12 i biotyny.

Witamina B7, znana również jako biotyna, jest rozpuszczalna w wodzie. Jest częścią grupy witamin B. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja kurzego w 1936 roku. W kolejnych latach wyodrębniono ją z wątroby bydlęcej, mleka i drożdży. Biotyna jest witaminą, która jest syntetyzowana przez florę bakterii jelitowych. Jej niedobór nie jest często obserwowany. U psów cierpiących na niedobór biotyny może wystąpić wypadanie włosów, włosy suche i łamliwe, włosy tłuste i o nieprzyjemnym zapachu. Uważa się, że niedobór biotyny jest spowodowany przez awidynę, która tworzy kompleks z biotyną i uniemożliwia jej wchłanianie. Awidyna jest więc inhibitorem biotyny. Utworzony kompleks jest stabilny w szerokim zakresie pH (2-10,5), ale awidyna staje się niestabilna w środowisku kwaśnym i zasadowym, co prowadzi do jej dysocjacji. Awidyna aktywnie wiąże się z biotyną, gdy jest ona obecna w surowym jaju. Jednak jej zdolność do wiązania się z biotyną zanika po ugotowaniu jajka w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Wchłanianie przez organizm jest całkowicie hamowane przez awidynę wiążącą się z biotyną. Do badania wpływu biotyny z diety na zdrowie ludzi i zwierząt laboratoryjnych wykorzystano badania na szczurach. Canidy nie były przedmiotem takich badań. Niedobór biotyny został potwierdzony u zwierząt laboratoryjnych, które były karmione dietą niskotłuszczową z dodatkiem surowego białka jaj. Objawy te zniknęły po trzech miesiącach spożywania pokarmów bogatych w biotynę. Zaobserwowano normalny wzrost i gojenie się zapalenia skóry. Uważa się, że surowe białka jaj są zdrowe, ponieważ mają pH 1-2. W ten sposób awidyna nie jest wystarczająco aktywowana po dotarciu do żołądka. Czy kiedykolwiek zaobserwowałeś, jak nasze zwierzęta domowe spożywają jajka? Najpierw zlizują białko, a następnie żółtko. Białko awidyny jest wtedy w stanie dotrzeć do żołądka jako pierwsze. Chociaż opóźnienie w dotarciu biotyny do żołądka jest krótkie, może być wystarczające do aktywacji awidyny. Dlatego właśnie surowe jajko jest w większości przypadków nieszkodliwe dla psów i przywraca blask zmatowiałej sierści. Jeśli jednak nadal nie jesteś przekonany, podaj psu puste jajko z usuniętym białkiem. Zaleca się gotowanie jajka przez co najmniej minutę przed włożeniem go do pyska psa. Należy pamiętać, że psy muszą jeść dużo jaj dziennie, aby rozwinął się u nich niedobór biotyny. Pamiętajmy też, że całe jajka są bogatym źródłem biotyny, więc jeśli pies zje jedno całe jajko, to nie jest to problem. Biotyna nie znajduje się tylko w jajkach. Występuje również w wątrobie wołowej, sardynkach i drożdżach.

Składniki mineralne

Jakie składniki mineralne znajdują się w jajach i jajkach? Prawie wszystkie z nich. Można w nich znaleźć makroelementy, takie jak wapń, magnez i fosfor, a także pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, cynk i miedź. Jajka są jednym z niewielu pokarmów, które zawierają naturalny jod lub selen. Całe jaja mają więcej wapnia niż mięso i taką samą ilość fosforu. Najlepsze źródło biodostępnego wapnia znajduje się w skorupkach jaj poddanych obróbce termicznej i zmielonych. Skorupki jaj zawierają fosfor i miedź, a także żelazo, mangan (molibden), siarkę, cynk, selen i stront. Stront ma dwojakie działanie: hamuje osteoklasty (komórka wytwarzająca kości) i stymuluje aktywność osteoblastów (komórka tworząca kości). Mączka jajeczna zawiera średnio 38,6% wapnia, oraz 0,96% fosforu. Jest ważnym składnikiem psiego menu, ponieważ pomaga zbilansować wapń i fosfor w diecie psa opartej na mięsie.

W jakim wieku można podawać psom jajka?

  • Gdy szczenięta są karmione przy matce, żółtko jajka można dodać do pierwszej półpłynnej karmy.
  • Jajko kurze powinno być zawsze włączone do diety psów w okresie zwiększonego zapotrzebowania na wysokiej jakości i strawne białko.
  • Dorosłe psy uwielbiają jajka, zwłaszcza żółtka. Warto podawać im jajka kilka razy w tygodniu (np. co drugi dzień.

Jajko dla psa to.

Psy mogą jeść jajka w każdej postaci. Ze względu na swoją wielofunkcyjność, jaja kurze są jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Powinny być włączone do diety psów. Są cennym źródłem prozdrowotnych składników odżywczych. Jajka mogą być stosowane we wspomaganiu i zapobieganiu niektórym nowotworom, chorobom tkanki łącznej, chorobom neurodegeneracyjnym oraz chorobom układu krążenia, infekcjom, chorobom oczu i innym schorzeniom. Aby Twój pies był szczęśliwy i zdrowy, warto podawać mu kilka jaj tygodniowo. Kurze jajko to naturalna multiwitamina, którą mogą przyjmować nasze czworonogi. Zawiera ono również wszystkie niezbędne aminokwasy.

Autor

Ambroży fusion

opis autora