Gotowanie dla psa: wyzwanie czy wygoda?

Wielu właścicieli zwierząt domowych karmi swoje pupile wyłącznie domowym jedzeniem. Dlaczego? Wierzą, że domowe jedzenie jest zdrowsze, ma więcej składników odżywczych i jest mniej prawdopodobne, że zawiera konserwanty, barwniki lub wzmacniacze smaku, które mogą być uznane za niepożądane składniki. Domowe posiłki są również wynikiem tradycji rodzinnych i nawyków żywieniowych tych, którzy przekazują swoje nawyki żywieniowe swoim zwierzętom towarzyszącym. Niektórzy właściciele wolą jeść żywność organiczną lub wegetariańską. Inni uważają, że w ten sposób jest taniej, ale nie zawsze tak jest. Nie zapominajmy, że nie ma idealnej diety.

Co właściwie oznacza "dieta domowa"?

Dieta domowa jest alternatywą dla diet komercyjnych. Dieta domowa to połączenie pożywienia przygotowanego przez lekarza weterynarii i dietetyka zwierzęcego, a także wszystkich pokarmów, które pies dostaje w domu, co często obejmuje resztki z obiadu. Dieta domowa to nieprzetworzona żywność wykonana z łatwo dostępnych składników spożywczych. Chociaż nie jest jasne, co oznacza domowa dieta, weterynarze i dietetycy zwierzęcy mogą powiedzieć, że jest to zrównoważona dieta. Większość opiekunów psów będzie używać go jako diety, która jest oparta na aktualnych produktach w domu. Domowa dieta może obejmować surowe jedzenie lub gotowane jedzenie. Te dwie diety mają bardzo różne składy, strawność i wartości odżywcze. Dlatego ważne jest, aby przy tworzeniu posiłków przestrzegać pewnych zasad dietetycznych.

Co należy wziąć pod uwagę tworząc plan diety domowej dla psa?

Wszystkie psy wymagają tych samych składników odżywczych w diecie domowej. Istotne jest, aby na początku ustalić dzienne zapotrzebowanie energetyczne psa (DER, kcal/d). Powinno ono uwzględniać masę ciała psa, warunki życia i stan fizjologiczny. Do jego obliczenia wykorzystuje się zalecenia FEDIAF. Na tej podstawie należy określić minimalną zalecaną ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. W niektórych przypadkach należy również określić ich maksymalne wartości (dla wapnia, witaminy A czy witaminy D3). Suplementy i inne dodatki powinny być również rozważone, jeśli dzienne spożycie składników odżywczych, witamin i minerałów nie jest zbilansowane.

Jakie są najbardziej istotne składniki odżywcze w diecie psa

PROTEINA. Białka stanowią pierwszą grupę składników diety. Są one przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego, ale także z roślin. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na rodzaj i ilość spożywanego białka. Białko zwierzęce ma większą wartość biologiczną i lepszy skład aminokwasów niż białko pochodzące z roślin. Mięso zawiera wiele składników odżywczych, które są niezbędne do ćwiczeń. Do tych składników odżywczych należą glutamina, kreatyna i aminokwas tauryna. Możesz podawać psu zarówno niegotowane, jak i gotowane mięso, ale tylko przy zachowaniu ostrożności, ponieważ białko denaturuje przy dłuższej obróbce termicznej. Białko roślinne ma niższą wartość odżywczą. Psy sportowe potrzebują białka. Niższy poziom hemoglobiny może wystąpić, gdy białko zwierzęce zostanie zastąpione białkiem roślinnym. Nawet u psów, które nie wykonują dużych ćwiczeń, dieta złożona z białka roślinnego może spowodować niewielki spadek poziomu hemoglobiny i liczby erytrocytów. Niedostateczna ilość białka zwierzęcego może powodować utratę mięśni u psów, co zostało udowodnione. Dodatkowo składniki roślinne mogą zawierać związki antyodżywcze (obniżające wartość odżywczą surowca).

TŁUSZCZ. Tłuszcz to kolejny niezbędny makroskładnik w domowym pożywieniu psa. Dostarcza energii, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA, polyunsaturatedfatty acid) oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. O ilości tłuszczu zawartego w diecie decyduje aktualne zapotrzebowanie psa oraz źródło użytego tłuszczu. Zaleca się, aby tłuszcz stanowił 60-65% zapotrzebowania energetycznego zwierzęcia (przy czym białko powinno stanowić 30-35%, a węglowodany do 7%). Dodatkowy tłuszcz zwierzęcy powinien być stosowany podczas gotowania posiłku z chudego mięsa. Uzupełnia on tłuszcz, białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zwiększa również wartość energetyczną (kaloryczność), oraz smakowitość. Trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli SCFA, są dobrym źródłem tłuszczu dla psów, szczególnie seniorów i psów sportowych. Związki te są bardzo strawne, dlatego są tak przydatne. Średniołańcuchowy kwas tłuszczowy jest wchłaniany bezpośrednio przez krwiobieg i transportowany do wątroby dzięki działaniu enzymów trawiennych.

Węglowodany to kategoria makroskładników, których psy nie potrzebują. Mogą być łatwo strawne i dostarczać energii (węglowodany proste, strawne). U niektórych ras, np. chartów, sugeruje się, że są one niezbędnym źródłem energii. Występują one w postaci glukozy we krwi, glikogenu mięśniowego, glikogenu wątrobowego. Organizm magazynuje węglowodany w bardzo małych ilościach. Ich obecność w organizmie może wpływać na zdolność psów do biegania na długich dystansach. Węglowodany złożone (frakcje włókna pokarmowego), mają działanie prozdrowotne, pozytywnie wpływając na funkcjonowanie układu pokarmowego, perystaltykę jelit i inne funkcje. b-glukan i FOS, MOS, oraz ogólny stan zdrowia organizmu. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę nie tylko skład swojej codziennej racji pokarmowej, ale również to, jak organizm może wykorzystać jej poszczególne składniki. Racja pokarmowa sporządzona głównie z surowców roślinnych może zawierać zbyt dużo błonnika pokarmowego, który może ograniczać wchłanianie niezbędnych składników odżywczych i witamin. Wiele roślin, w tym szpinak, rabarbar i buraki, zawiera duże ilości kwasów szczawiowych. Wiąże to minerały i może prowadzić do powstawania kamieni szczawianowo-wapniowych. Nie należy również ignorować innych elementów antyodżywczych (takich jak kwas fitowy - występujący w dużych ilościach w ziarnach zbóż, zmniejsza ich wchłanianie, czy inhibitory trypsyny, występujące głównie w roślinach strączkowych).

Trudniej jest zbilansować poziom witamin i minerałów w dietach domowych. Niedobór wapnia (Ca) jest powszechny, gdy karmimy wyłącznie mięsem. Właściciele błędnie wierzą, że wprowadzenie niewielkich ilości produktów mlecznych (głównie fermentowanych), w krótkim okresie czasu naprawi problem. Jednak większość diet dla zwierząt domowych wymaga suplementacji wapnia. Pamiętajmy, że laktaza, enzym odpowiedzialny za trawienie cukru mlecznego, zmniejsza się u szczeniąt po odsadzeniu od matki. Może to prowadzić do wzdęć lub biegunki, gdy podawane są im pokarmy zawierające laktozę. Możliwe jest, że zwierzęta domowe nie trawią białka mleka - kazeiny. Należy rozważyć, czy zwierzęta domowe potrzebują dodatkowych witamin i minerałów z naturalnych lub dietetycznych źródeł. Algi są doskonałym źródłem jodu, a skorupki jaj źródłem wapnia. Dostępne są również związki biologicznie czynne, takie jak L-karnityna, koenzym Q, czy skorupki jaj. Można też sięgnąć po związki biologicznie aktywne (np. L-karnityna, koenzymQ), które mają działanie prozdrowotne. Specjalne gotowe preparaty w tabletkach lub proszku dla psów to najlepszy sposób na uzupełnienie diety.

Jak dostarczyć główne składniki odżywcze do przyrządzania posiłków dla psa?

W domowej diecie psa powinno znaleźć się mięso. Możemy wyróżnić mięso chude i tłuste. Częściowo mięso drobiowe (indyk), oraz elementy wołowiny lub dziczyzny tworzą chude mięso. Baranina, wieprzowina i kaczka to przykłady tłustych mięs. Najważniejsze jest świeże mięso. Możesz gotować w domu z każdego mięsa, w tym z wołowiny, jagnięciny, kurczaka i indyka. 16-25% białka, 2-30% tłuszczu (mięso głównie jako tłuszcz śródmięśniowy, międzymięśniowy lub mięśniowy) i 1-1,5% węglowodanów (około 1% glikogenu). Mięso jest bogate w składniki mineralne, w tym fosfor i potas, sód, żelazo oraz witaminy, głównie z grupy B. W jaki sposób przygotować mięso? Dla szczeniąt i małych psów można pokroić mięso na mniejsze kawałki.

Ryby można dodać do diety psa jako źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz kwasów tłuszczowych. Ważne jest, aby dopasować gatunek ryby do potrzeb psa, ponieważ ich skład może się bardzo różnić. Ważna jest różnorodność gatunkowa, podobnie jak w przypadku mięsa.

Należy jednak pamiętać, że niezrównoważone spożycie ryb i mięsa może prowadzić do niedoborów i nadmiaru składników odżywczych (głównie witamin, minerałów). Ilość fosforu w rybach jest duża, ale ilość wapnia w domu może prowadzić do zaburzeń wapniowo-fosforowych.

Obróbki termicznej wymagają produkty roślinne. Można wykorzystać gotowane ziemniaki i dynię, a także topinambur, marchew i seler, pietruszkę korzeniową (korzeń), czy buraki. Popularny makaron jest bardzo tuczący i należy go unikać w diecie psów. Warto włączyć do niej owoce, takie jak gruszki, owoce sezonowe, czy jagody.

Owoce i warzywa można przerobić na drobno posiekane lub rozdrobnione kawałki, ale można też zostawić je w całości, aby pies mógł je zjeść. Możesz użyć produktów świeżych lub mrożonych. Posiłek powinien zawierać więcej warzyw niż owoców (75% warzyw, 25% owoców). Warzywa mają niską zawartość białka, ale są bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Zwróć uwagę na ilość podawanych owoców. Mogą one zawierać dużo cukrów prostych, a także witamin, minerałów i substancji aktywnych. Można dodać orzechy (np. włoskie) i nasiona.

Winogrona i rodzynki, które są powszechne w diecie ludzi, mogą powodować objawy żołądkowo-jelitowe i problemy z nerkami u psów.

Musimy również pamiętać, aby w ramach domowej diety podawać naszym pupilom jajka.

Nie zapominajmy o soli (NaCl)! Psy mają niewielkie zapotrzebowanie na ten składnik (zalecana dawka to 25 mg/kg masy ciała psa). Nadmiar soli może być bardzo niebezpieczny. Niewystarczająca ilość wody lub jej niedobór mogą przyczynić się do zatrucia NaCl.

Oleje rybne są dobre dla psów. Obejmuje to sardele, łososia i tłuszcz kaczki. Masło jest również ulubionym pokarmem dla psów. Zawiera ono kwas masłowy, który zaliczany jest do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, short-chain fatty acids - SCFA. Ma to działanie przeciwzapalne na komórki błony śluzowej jelit i żołądka.

Każdy pies potrzebuje indywidualnej diety. Można zmieniać proporcje składników w domowej, gotowanej diecie. Zależy to od zapotrzebowania psa na energię i niezbędne składniki odżywcze, a także od wartości odżywczej składników. Możemy jednak zastosować następującą zasadę: 70% (80%) - składniki zwierzęce, 30% (20%) składniki roślinne ( 3/4 - warzywa, 1/4 - owoce).

Przygotowując domowe jedzenie do obróbki termicznej należy pamiętać o przestrzeganiu następujących wskazówek.

  • Aby odmierzyć składniki, należy użyć wagi kuchennej. W tym celu nie należy używać miar objętości, takich jak szklanka. Waga składnika może się różnić w zależności od tego, jak drobno jest on posiekany.
  • Dobrym pomysłem jest, ugotowanie dużych ilości, a następnie zamrożenie ich. W zamrażarce należy umieścić żywność w płaskich plastikowych torbach. Pozwala to zaoszczędzić miejsce i zapewnia, że zawsze masz wystarczającą ilość jedzenia gotowego do użycia.
  • Mieszanie i mielenie składników razem jest dobrym pomysłem. Psy nie zjedzą poszczególnych części, jeśli nie zostaną one dobrze wymieszane.
  • Unikaj gotowania lub pieczenia, które powoduje reakcje Maillarda. Reakcje te mogą powodować zniszczenie struktury białka, co może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania lub zwiększenia zawartości antygenów.
  • Idealne diety dla zwierząt domowych powinny być opracowywane wyłącznie przez osobę znającą się na żywieniu zwierząt, czyli lekarza weterynarii, który może współpracować z dietetykiem weterynaryjnym lub specjalistą.

10 przykazań domowej diety

1.Jedzenie powinno zawsze pozostawać świeże. Dajemy naszemu psu najmniejszą ilość jedzenia, którą może natychmiast skonsumować.

2. Podajemy posiłki często o tej samej porze.

3.Nie używamy soli do przygotowania posiłków dla naszego psa.

4.Gotowe jedzenie należy przechowywać w dużych ilościach ze względu na dużą zawartość wody i brak konserwantów. Musimy pamiętać o tym, że jedzenie dla psa należy podgrzewać, nie od razu po wyjęciu z lodówki.

5.Należy pamiętać, że jest wiele gatunków do wyboru, nie tylko ze względu na składniki zwierzęce, ale także owoce i warzywa.

6.Nie podawaj psu smakołyków przy stole lub podczas posiłków.

7.Psy nie powinny jeść pieczonego lub smażonego mięsa. Nie należy gotować zbyt długo, gdyż może to spowodować utratę witamin. Aby zapobiec spożyciu przez psa składników ugotowanego produktu, należy je dobrze wymieszać przed podaniem psu. Za pokarm uważa się jedynie kości pieczone lub gotowane. Tylko surowe kości są uważane za kości mięsne.

8. Pies powinien mieć wyznaczone miejsce, w którym można pobierać wodę i jedzenie.

Przed jedzeniem należy zażyć suplementy witaminowe, minerały.

10. Zawsze zapewnij psu czystą wodę, zwłaszcza latem. Pies nie powinien spożywać więcej niż potrzebuje jego organizm.

O czym należy pamiętać stosując dietę domową?

Odpowiednia obróbka żywności (gotowanie, mielenie itp.) jest niezbędna, aby zapewnić jej dobry smak.

- Zwiększanie strawności składników (np. Skrobia w ziemniakach i innych materiałach roślinnych).

- Zwiększyć bezpieczeństwo (mniejsze ryzyko infekcji pasożytniczych, zakażeń bakteryjnych)

- Zwiększenie smakowitości

Jeśli Twój pies wymaga specjalistycznej opieki żywieniowej (np. jest w ciąży, w okresie rekonwalescencji lub jest chory), powinieneś poważnie rozważyć pomysł gotowania w domu. Warto też skonsultować się z lekarzem weterynarii. W takich przypadkach najlepiej jest podawać psu suchą, dobrze dobraną karmę.

Podsumowanie

Pamiętajmy, że domowa dieta dla psa to nie to samo, co podawanie pupilowi resztek z naszego stołu. Złe odżywianie może mieć negatywny wpływ na zdrowie, samopoczucie i długość życia Twojego pupila. Pies musi być odpowiednio odżywiony, aby zachować dobre zdrowie. Należy pamiętać, że psy i ludzie mają różne potrzeby żywieniowe. Psy mają inny układ pokarmowy i metabolizm niż ludzie. Pies wymaga diety dostosowanej do jego potrzeb, które mogą być inne niż nasze. Twój pupil może jeść resztki z obiadu, ale nie powinieneś przestać podawać mu makaronu czy zupy. Ważne jest, aby pies otrzymywał odpowiednią ilość energii i nie traktował jej jak śmietnika. Choć nie jest to łatwy model do naśladowania, może dostarczyć właścicielowi psa wiele radości i satysfakcji.

Autor

Ambroży fusion

opis autora