Czy psy mogą jeść dynię?

Często kojarzy się z jesienią, Halloween i pysznymi, rozgrzewającymi zupami. W ostatnich latach dynia zyskuje coraz większą popularność. O ile coraz częściej zdajemy sobie sprawę z jej pozytywnych właściwości i włączamy ją do naszego menu, o tyle nie każdy właściciel czworonoga wie, że warto ją dodać do diety swojego psa. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Dynia dla psów - czy warto podawać ją swojemu pupilowi?

Dynia (Cucurbita l.) to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Dynia uprawiana jest nie tylko dla swoich nasion, ale także dla jej miąższu. Ten unikalny i ciekawy skład chemiczny oraz wysoka wartość odżywcza sprawiają, że jest chętnie spożywana. Ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym oraz w żywieniu psów.

Najbardziej cenione odmiany dyni to te o pomarańczowym miąższu. Te odmiany dyni zawierają dużo karotenu (głównie A i B). W 100 g miąższu mogą zawierać nawet 36 mg karotenoidów ogółem. Poziom a-karotenu wynosi od 0,4 do 1,5 mg/100g. Natomiast zawartość b-karotenu jest wyższa i wynosi 0,2-17,2mg/100g.

Jakie inne składniki znajdują się w dyni?

Również dynia zawiera luteinę i zeaksantynę, a także b-kryptoksantynę. W niewielkich ilościach, dynia zawiera również likopen. Ponadto dynia zawiera duże ilości witamin A, B1 i B2, a także C, E i K. Zawiera także niacynę i tiaminę. Prebiotyki odgrywają rolę ochronną w składniku węglowodanowym, tj. Coraz bardziej oczywiste staje się, że prebiotyki odgrywają rolę ochronną poprzez wspieranie wzrostu i rozwoju korzystnej mikroflory oraz hamowanie wzrostu flory patogennej.

Wysoka zawartość wody w dyni (do 80%) sprawia, że jest ona rośliną niskokaloryczną w porównaniu do innych warzyw skrobiowych. Jej miąższ ma wartość energetyczną 30 kcal na 100g. Dzięki temu jest dobrym wyborem w dietach odchudzających dla psów z nadwagą.

Skrobia jest najbardziej rozpowszechnioną substancją zapasową roślin, a dynia ją zawiera. Według niektórych źródeł zawartość skrobi w owocach dyni różni się w zależności od jej odmiany. Może ona wynosić od 0,41-3,7% jej świeżej masy. Natomiast zawartość pektyn w dyni może być bardzo zróżnicowana od 0,10% do 9,39%.

Dlaczego miąższ dyni jest tak wartościowy?

Miąższ dyni jest moczopędny i stosowany w leczeniu chorób nerek i układu krążenia. Reguluje również przemianę materii i działa odtruwająco. Miąższ dyni można podawać psom cierpiącym na biegunkę ze względu na zawartość błonnika pokarmowego, czyli rozpuszczalnych frakcji, które wchłaniają wodę i tworzą żel. Frakcje te nie ulegają fermentacji i mogą zapobiegać i powstrzymywać zaparcia i biegunki. Podobne działanie mają również słodkie ziemniaki. Miąższ dyni stymuluje produkcję żółci i działa kojąco i odmładzająco na wątrobę i przewód pokarmowy.

Dynia została również powiązana z profilaktyką nowotworową. Badania na psach wykazały, że spożywanie dyni może obniżać poziom glukozy we krwi i zapobiegać cukrzycy.

Dynia może być stosowana w diecie psa ze względu na wszystkie korzyści. Ważne jest jednak, aby najpierw poddać ją obróbce termicznej. Dzięki temu skrobia będzie mniej przyswajalna i łatwiejsza do strawienia. Można również suszyć dynię. Możesz liofilizować dynię, aby uzyskać najlepszą jakość suszonego miąższu.

Autor

Ambroży fusion

opis autora